30 Mayıs 2013 Perşembe

SGK Doğum Borçlanması Hesaplama


Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında çalışmakta olan vatandaşlarımızın rahatsızlık, doğum ve askerlik gibi mecburi izin kullanmak zorunda kaldıkları dönemler içerisinde mağduriyet yaşamaması ve bu mecburi izin günlerinin de sigorta prim günlerine yansıması amacı ile çalışan vatandaşlara çeşitli hizmetler sunulmaktadır.

Bu hizmet seçenekleri konusunda özellikle bayanların genel olarak kullanmakta olduğu doğum izin günlerinin de sigorta gün sayılarına eklenmesi için en fazla iki doğum izninde kullanabileceği sistemler sunulmaktadır. Bu noktada sigortalı bayan çalışanlar SGK doğum borçlanması hesaplama işlemi kişinin bağlı bulunduğu sisteme göre değişiklik gösterebilmektedir.

Bu sisteme göre sigortalı olarak çalışmakta olan bayanlar doğum izinlerinden sonra en fazla bir ay içerisinde belirlenen bir hesaplama ile geri ödemesi gerekmektedir. Ayrıca çalışan sigortalı bayanlar doğum izinlerini iki çocuk için ikişer yıl alarak alabilmektedir. Bu ikişer yıl yani toplam dört yıl içerisinde var olan sigortasının işlemesi için başvuruda bulunması gerekmektedir.

Daha sonra hesaplanan ödeme seçeneklerini en fazla bir ay içerisinde ödeyerek bu doğum izin günlerini de sigortasına ilave edebilmektedir. Genel olarak bayanlar toplam dört yıl için on bir bin altı yüz seksen bir lira ödemesi gerekmektedir. Bu ödediği rakamın üç katını ise emekliliği sırasında aylık olarak almaya hak kazanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder