28 Mayıs 2013 Salı

SGK Yurtdışı Borçlanması Hesaplama


Ülkemizde ülke dışına çıkan bir sigortalı çalışanın kendi isteği ile hizmet süresince saydırmış olduğu bir borçlanma şeklidir. Sigortalı olarak çalışmakta olan kişi gitmiş olduğu ülke dışındaki bir noktada kalmak ve çalışmalarını kalmış olduğu yerden bu ülke içerisinde devam ettirmek için bu yola başvurması gerekmektedir.

Ülke dışına gitmek ve orada kalmak isteyen vatandaşlar yurtdışı borçlanma olanağından yararlanabilmeleri için ilk olarak yer aldıkları ülkenin Başkonsolosluğuna giderek başvuruda bulunması gerekmektedir. Vatandaşların bu başvuruyu gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Bu belgeler arasında ikametgah belgeleri, Türkiye pasaportu, Türkiye’de alınmış olan maaş bordosu, sigorta kaydı ve nüfus cüzdanı yer almaktadır. Vatandaşlar bu belgeleri hazır halde bulundurarak bu olanaktan yararlanabilmektedir.

Yurtdışı borçlanmasının en önemli kısmı ödeme ve hesaplama işlemleridir. Ülkemizde yürürlükte olan kanuna göre, maksimum asgari ücret miktarında borç yazılıyor. SGK yurtdışı borçlanması hesaplama işlemi Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK’nın hizmet günleri ve sigorta prim ödemelerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sayede vatandaşlar yurtdışı borçlanma hesabını kolay bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder