11 Ağustos 2013 Pazar

SGK Doğum İzni

SGK doğum izni doğum öncesinde sekiz hafta ve doğum sonrasında da sekiz hafta olacak şekilde toplam on altı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışan bayanlara hak olarak tanınmaktadır. Bu noktada günümüzde mecliste hazırlanmakta ve konuşulmakta olan yeni tasarıya göre de bayanların on altı haftalık SGK doğum izni süresini yirmi dört haftaya çıkarılması gündemdir. Bu yeni tasarı ile ilave edilen sekiz haftalık kısmını işsizlik fonu içerisinden devlet tarafından karşılanacaktır.

SGK doğum izni nasıl alınır

SGK doğum izni hakkı elde etmek isteyen bayanların mutlak suret ile doğum izninden önceki bir yıl içerisinde doksan gün prim ödemesi yapılmış olması gerekmektedir. Ayrıca bayanlar doğum öncesindeki sekiz haftalık izninin ilk beş haftasını kullanmayarak son üç haftaya kadar çalıştığı takdirde doğum sonrasındaki sekiz haftalık izin süresine bu beş hafta ilave edilerek çalışan bayanların doğum sonrasında on üç hafta izin yapabilme olanağına sahip olabilmesi sağlanmaktadır.

Bayanların SGK doğum izni hakkından yararlanabilmesi için kuruma başvuruda bulunması gerekmektedir. Bu SGK doğum izni ile bayanların işten atılma ya da mecburi ayrılma sorunları ortadan kaldırılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder