27 Şubat 2014 Perşembe

E-Devlet İşlemleri

E-Devlet Çevrimiçi Kurum Hizmetleri
Devletlerin işlerliğinde önemli rol oynayan bürokrasi, toplumların bir arada güven ve eşitlik içerisinde yaşamasını sağlayan kurallar bütünün kontrol mekanizmaları olan kurumların, yine yasalar çerçevesinde vatandaşlarına hizmet sunması sırasında gereken resmi işlemlerin bütününe verilen addır. Bununla birlikte devletlerin yönetim şekillerin farklılığı ve elbette ki ana yasalarının farklılıkları bürokratik işlemlerinin daha ağır ve hızlı yapılabilmesini etkileyen faktörlerdir. Türkiye Cumhuriyeti henüz yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde kurulmuş genç bir devlet olmasına rağmen, binlerce yıla dayanan köklü bir devlet geleneğinin devamcısı olması sebebiyle, gelişmiş ve bir anlamda hantallaşarak çağın gereklerine cevap veremeyen bir hale dönüşmüş bir bürokratik sisteme sahiptir.
Yüzyıllar boyu dünyanın en gelişmiş bürokrasi sistemi olmasına rağmen, dünyadaki gelişmelere ayak uyduramayarak geride kalmış olan devlet sistemimiz, genç Türkiye Cumhuriyeti’ nin çağın gelişmelerine uyum sağlamaya çalışmaları sürecinde sürekli gelişerek dinamik bir hale getirilmeye çalışılmıştır. Bu gelişmeler içerisinde en büyük hamle olarak görebileceğimiz, 2006 yılında başlatılan yeniden yapılanma ve devlet sistemimizin online hizmet sunabilmesi adına yapılan çalışmalar, günümüzde devlet sistemimizin dünyanın en gelişmiş örneklerine hızla yetişmeye başlamasını sağlamıştır.
2006 yılında Ulaştırma bakanlığı bünyesinde başlatılan E-Devlet platformu, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının online olarak, internet üzerinden vatandaşlarına, diğer kurumlara ve işletmelere her alanda hizmet sunmasına yöneliktir. E-Devlet kapısı olarak ta adlandırılan bu sistem, dijital dünya üzerinde Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil etmektedir. Köklü bir geleneğe ve arşiv ve işlerliğe sahip olan devlet kurumlarının bu yeni dijital dünyaya uyum sağlaması adına başlatılan altyapısal çalışmalar, halen büyük bir hızla sürdürülmekle beraber, altyapı çalışmalarının tamamlandığı çok çeşitli işlemler bugün internet üzerinden online olarak vatandaşlara sunulabilmektedir. Önceleri günler, haftalar ve hatta aylar alabilen işlemler artık sadece birkaç dakika içerisinde internet üzerinden rahat ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Günümüz dünyasının teknolojide ulaştığı üst seviyeye bağlı olarak ortaya çıkan inanılmaz olanakların, devletin ve vatandaşların yararına etkin bir şekilde kullanımını hedefleyen bu çalışma, aynı zamanda, dünya liginde Türkiye Cumhuriyeti’ nin gelecekte alacağı önemli rollerin bir provası niteliğindedir. Hantal ve ağır çalışan bir bürokrasi sisteminin iletişim ve hız çağı olarak adlandırılan günümüz dünyasına uyumsuzluğu ve buna bağlı olarak yaşayacağı kopmanın ve geri kalmanın önüne geçebilecek büyük bir adım olarak ta nitelendirilmesi gereken online devlet sistemi, vatandaşlarımızdan da büyük bir ilgi ve takdir toplamaktadır.
Halen sürdürülen alt yapısal çalışmaların bitmesine bağlı olan süreçler sonunda her geçen farklı bir kurumun yeni bir başka işlemi daha internet üzerinden online sunduğu günümüz dünyasında, çağın ilerleyen teknolojisinin tüm olanakları vatandaşların hizmetine sunuluyor. E-Devlet platformundan her hangi bir Türk vatandaşının yararlanabilmesi ise oldukça basitleştirilmiş bir işlem durumunda. Edinilmesi gereken E-Devlet şifresi, vatandaşlık numarası ibraz edilerek her PTT şubesinden kolaylıkla alınabilen bir E-Devlet şifresi sayesinde platformun kullanılabilmesi mümkün oluyor. Bununla birlikte bazı cep telefonu şebekelerinin sağladığı mobil imza kullanılarak ta platforma giriş yapabiliyorsunuz.

E-Devlet girişi her açıdan sistemin kuruluş özellikleri ve amacına uygun olarak hazırlanmış ve çağın teknolojisinden sonuna kadar yararlanan bir sistem olarak sürekli bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Bu süreçte platform üzerinde gerçekleştirebileceğiniz tüm işlemlerle ilgili ayrıntılı bilgi sunmak amacıyla hazırladığımız web sitemiz, vatandaşlarımızın en etkin şekilde kullanabileceği ve aradığı tüm cevaplara ulaşabileceği bir şekilde hazırlanmış olan kılavuz bir sitedir. Konu hakkında en detaylı ve güvenilir bilgiye ulaşabileceğiniz web sitemiz, e-devlet platformu üzerinde işlemleri nasıl yapabileceğinizi kapsamlı bir şekilde anlatan incelemelerle, online devlet içerisinde tüm işlemleri daha hızlı ve daha kolay yapabilmenizi sağlamak amacındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder