18 Şubat 2014 Salı

Online GSS Uygulamaları

Online GSS İşlemleri İçin SGK Uygulamaları

Türkiye’de vatandaşların sosyal güvence altına alınması ve sağlık olanaklarından yararlanabilmesini düzenlemekle sorumlu olan devlet kurumu Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşların sosyal güvencelerini sağlamak amacıyla hizmet veriyor. Bu sigorta ve sosyal güvence hizmetleri toplum içerisinde insanların daha rahat, daha konforlu ve daha kaliteli bir yaşam standardında hayatlarını sürdürebilmesi ve geleceklerini garanti altına alabilmesi amacıyla her ülkenin kendi vatandaşlarına sosyal güvence garantisi sunduğu bir kurumu bulunuyor.

Tarih boyunca farklı isimler altında vatandaşlara hizmet veren bir kurum olan Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında vatandaşların her tür gereksinimine göre düzenlenmiş olan sistemler bulunuyor. Çeşitli sosyal güvence ve sigorta sistemleri olan bu sistemler ile ülkemizdeki vatandaşların sağlık hizmetleri alanında ihtiyaçlarını daha kolay ve daha ideal şekilde karşılayabilmesine yardımcı olmaktadır. Sosyal Güvenlik vatandaşların var olan ya da oluşabilecek her türlü ihtiyacına göre çeşitli sistemler ve düzenlemeler yaparak, daha kaliteli ve daha modern çözümler sunmaktadır. Böylelikle vatandaşların mağdur olmaması ve ihtiyaçlarının karşılanabilmesi sağlanabilmektedir.

Ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanan SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur gibi sigorta kollarına bağlı olmayan vatandaşlar için Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde yeni bir sigorta sistemi 2012 senesinde aktif olarak hizmete sunuldu. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde bulunan bu sigorta kolları kapsamında bulunmayan vatandaşların sosyal güvence altına alınmasının yanı sıra ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağlayabilmek amacı ile 2012 senesinde Genel Sağlık Sigortası sistemine geçiş gerçekleştirildi. Bu sayede de ülkemizde her vatandaşın sosyal güvence olanaklarından ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmesi sağlanabildi. Ancak vatandaşların bu hizmetlerden yararlanabilmeleri için öncelikle gelir tespiti yaptırması gerekmektedir.

Daha sonra ise bu gelir testi ile belirlenen ailenin kişi başına düşen gelir miktarı üzerinden ödenecek GSS primi oranı belirlenmektedir. Bu noktada vatandaşların aile içerisinde kişi başına düşen gelir oranlarının asgari ücretin üçte birinden az olması durumunda GSS prim ödemeleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ayrıca vatandaşların daha modern hizmetler alabilmesi konusunda interneti en etkin şekilde kullanmakta olan devlet kurumlarının başında geliyor. Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internette bulunan online hizmet uygulamaları vatandaşların daha kaliteli ve daha hızlı hizmet alabilmeleri konusunda modern bir imkan sağlıyor.

Bu durumda da vatandaşlar artık GSS ile ilgili olarak aktif hizmetlerden yararlanma haklarının olup olmadığı ve diğer GSS bilgilerini detaylı ve güncel olarak öğrenebilmek için internette bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu online hizmet uygulaması e-sgm sorgulama ekranı üzerinden GSS sorgulama işlemlerini gerçekleştirerek kolay şekilde bu bilgilere ulaşabilmektedirler.  Ayrıca bu Sosyal Güvenlik Kurumu online hizmet uygulaması olan e-sgm sorgulama ekranı üzerinde şifresiz olarak sadece T.C. kimlik numarası ile bu GSS sorgulamaları kolaylıkla yapılabilmektedir. Böylece vatandaşlar kurum binasına giderek, uzun saatler süren işlemleri yapma mücadelesi içerisine girme zorunluluğundan kurtulabilmektedir.

Bunun dışında da Sosyal Güvenlik Kurumu’na GSS prim borcu bulunan vatandaşlar içinde internetten modern hizmetler sunuluyor. Yine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesinde bulunan online hizmet uygulamalarından birisi olan web tahsilat uygulaması üzerinden vatandaşlar, kolaylıkla GSS borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilme olanağına sahip olabilmektedirler.


Bu web tahsilat uygulaması üzerinde güncel GSS borç bilgilerine erişim sağlayabilmek için vatandaşların sadece T.C. kimlik numaralarını girmeleri yeterli olmaktadır. Bunun dışında da vatandaşlar, aynı zamanda da bu borç sorgulama uygulamasından GSS prim borcu ödemelerini de yapabilmektedir. Vatandaşlar böylelikle çok daha kolay şekilde GSS borçlarıyla ile ilgili olan işlemlerini evden, ofisten ve internete erişim sağlayabildikleri her yerden kolayca yapabilme olanağına sahip olabilmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder