16 Şubat 2014 Pazar

BağKur İşlem Merkezi

Bağkur İle İlgili Yaşanan Tüm Gelişmeler

Çağımızın ekonomik düzeni içerisinde toplumların özlük, sağlılık, malullük, emeklilik ve yaşlılık hakları gibi haklarını korumak ve düzenlemekle sorumlu kuruluşlar aracılığıyla devlet güvencesi altına alınması, yani sosyal güvenlik sistemleri vazgeçilmez bir unsur olarak ön plana çıkmıştır. Sanayi devrimi sonrası gelişmiş ülkelerde bir zorunluluk haline dönüşen ve hızla gelişmeler kaydederek, ülkelerin vatandaşlarının haklarını güvence altına almasını sağlayan gelişmiş sistemlere dönüşen sosyal güvenlik, ülkemizde ilk olarak, dönemin hükümeti tarafından kabul edilen bir dizi yasayla 1946 yılında oluşturulmuştur. Bu tarihten önce var olan çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla yarı resmi olarak var olan sosyal güvenlik sistemi, aslında kökleri binlerce yıl öncesine Selçuklu İmparatorluğu dönemine kadar uzayan bir yapılanmaya sahiptir.

Bununla birlikte çeşitli şekil, kurum ve kuruluşlar aracılığıyla bazı dönemlerde devlet teşvikiyle varlığını sürdüren sosyal güvenlik kavramı, 1946 yılının Cumhuriyet Türkiye’ si dönemine kadar resmi olarak oluşturulmamıştır. Savaştan çıkmış ve hızla gelişmeye devam eden bir ekonomik yapıya sahip olan Türkiye Cumhuriyeti, İkinci Dünya Savaşı’ nın başlamadan önce oluşturduğu ekonomik olumsuzluklar ve savaş sırasında tüm dünya ekonomisinde yarattığı olağanüstü durum nedeniyle, savaşın bitimini takip eden 1946 yılına kadar ertelenmek zorunda kalınmıştır.

Bu tarihte oluşturulan ilk sosyal güvenlik sistemimiz, olağanüstü bir hızla gelişmeye ve büyümeye devam eden ülkemiz ekonomisinin yeni şartlarına göre, değişmeye, gelişmeye ve ihtiyaç üzerine oluşturulan yeni kurumlar aracılığıyla daha nitelikli hizmet sunmaya çalışan bir sistemdir. 1971 yılında kurulan Bağkur, dönemin ekonomik koşullarının oluşturduğu ihtiyaç üzerine, işverenler ve esnafların sigorta hizmetlerini karşılamaya yönelik olarak hizmet vermeye başlamıştır. 2006 yılında tüm sosyal güvenlik kurumlarının aynı çatı altında tek merkezli olarak yönetimlerine karar verilmesiyle birlikte Bağkur diğer kurumlarla birlikte SGK çatısı altında hizmetlerini sürdürmeye başlamıştır.

Esnaf, işveren ve benzeri yapıda olan ticari kuruluşların sigortalılık haklarını yöneten kurum olarak Bağkur’ un diğer sigorta kurumlarından farklı bir sistem yapılanması vardır. Esnafların ticari yaşam içerisinde süreklilik arz edemeyen veya farklılaşan yapılarını dikkate alarak, prim borçlanması esasından hareket eden kurum, günümüzde geriye doğru prim borçlanmasını SGK üzerinden devam ettirmektedir. Bağkur borç sorgulama işlemi, kurumun üyeleri tarafından sıklıkla gerçekleştirilen bir işlemdir ve günümüzde artık E-Devlet ve E-SGM platformları aracılığıyla internet üzerinden hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

Çağımızın teknolojik ilerlemelerini en nitelikli şekilde hizmet sunabilmek amacıyla değerlendirmeye alan devletimiz, kurduğu E-Devlet platformu aracılığıyla, tüm devlet kurum ve kuruluşlarının bürokratik işlemleri online olarak internet üzerinden sunmasını sağlamayı hedeflemektedir. Devlet kurumlarının online olarak hizmet sunabilmeleri için gerekli olan alt yapısal çalışmaların sonuçlanmasını takip eder şekilde, halen sürekli olarak yeni ve farklı hizmetler internet üzerinden vatandaşlarımıza sunulmaya devam etmektedir.


Bağkur Sorgulama işlemi de E-Devlet ve yanı sıra E-SGM platformları üzerinden kolay ve çok hızlı bir şekilde artın online olarak internet üzerinden yapılabilen kurumsal işlemlerden bir tanesidir. Online olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanmakta olan tüm işlemleri ayrı başlıklar altında detaylı bir şekilde inceleyen uzmanlarımız, tüm işlemlerin nasıl yapılacağı ve bu işlemler yapılırken nelerin gerektiği konularında hazırlanmış geniş bilgiye sahip bir kılavuz site olarak tasarlanmış olan web sitemiz, sosyal güvenlik sistemimizde yaşanan tüm gelişmeleri de eşzamanlı olarak inceleyerek kullanıcılarına aktarmaktadır. Özel bir şekilde dizayn edilmiş olan web sitemiz, kullanıcılarımızın tüm ihtiyaçları gözetilerek, aradıkları tüm cevaplara en kısa süre içerisinde ulaşabilmeleri amacıyla güvenilir ve hızlı bir bilgi sunumu gerçekleştirmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder