1 Ekim 2013 Salı

Asgari Geçim İndirimi

Ülkemizde asgari geçim indirimi sigortalı olarak çalışmakta olan vatandaşların ya da aile bireylerinin asgari geçim düzeyini sağlayacak kısmının toplam gelirden eksiltilerek vergi dışarısında bırakılması olarak tanımlanmaktadır.

Bu noktada ülkemizde asgari geçim indirimi, sizlerin vergi ödeme gücünün ancak, sizlerin fizyolojik varlığınızı sürdürebilmeniz için gerekli olan vasıtalar sağlanmasının ardından söz konusu olma ihtimali olan noktadan hareket ederek vergilendirmede sosyal adaleti sağlama amacı ile hizmet vermektedir.

Asgari Geçim İndirimi Nasıl Hesaplanır

Ülkemizde asgari geçim indirimi sisteminden yararlanabilmeniz için ücretleri gerçek usulde vergilendirilmekte olan gerçek kişilerden olmanız gerekmektedir.

Asgari geçim indirimi hesaplaması ise on altı yaşından büyük işçiler için uygulanmakta olan asgari ücretin yıllık brüt tutarına göre sizin için yüzde ellisi, çalışmayan ya da herhangi bir geliri olmayan eş ya da çocuklarınız için yüzde onu belirlenir. Ayrıca, çocuklara ayrı ayrı olacak şekilde iki çocuk için yüzde yedi buçuğu ve diğer çocuklar için yüzde beşinin bir bölü on ikisi için aylık olarak hesaplanan gelir vergisinden muaf olmasını sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder