13 Ekim 2013 Pazar

E imza Nedir ?

Diğer bir adı ile dijital imza olan e-imza nedir sorusu günümüzde bu alanda yapılmakta olan internet üzerindeki aramalarda sorgulamadır. En genel tanımı ile elektronik dokümanları imzalayabilmek ve bu elektronik belgeleri alan ve gönderen kişilerin kim olduğu konusunda bilgi sahibi olabilmesini sağlamaktadır.

Günümüzde özellikle E-Devlet sistemi ile çok daha yaygın bir hale gelen e-imza ile E-Devlet sistemine şifresiz olarak giriş yapılabilmektedir. E-Devlet giriş sayfasında yer alan giriş seçenekleri arasında yer alması nedeni ile e-imza nedir ve nasıl kullanılır sorusu ortaya çıkmaktadır. Bu sistem şifrelenmiş verileri gönderen bilgisayar ile bu şifrelemeyi çözebilen alıcı bilgisayar arasında çalışmaktadır.

E-imza Nasıl ve Ne Amaçla Kullanılır

E-Devlet sistemine çok daha kolay bir şekilde şifresiz olarak giriş yapabilmenizi sağlamaktadır. Bunun dışında e-imza ile pek çok resmi dosya gönderim işlemlerinde ıslak imza yerine kullanabilirsiniz. Ancak e-imza kullanabilmeniz için ek bir aparata ve kart sürücüsü yazılımına ihtiyacınız bulunmaktadır.

Özellikle teknolojinin oldukça büyük bir hız ile gelişmesi sayesinde pek çok noktada sanal dünya üzerinden gerçekleştirilmekte olan işlemlerde kullanılabilmekte olan bu imza türü aynı zamanda da ulaşımı olanaksız ya da geç olacak noktalara gerekli evrakların gönderimi konusunda olanaklar sağlamaktadır.

11 Ekim 2013 Cuma

SGK Borç Sorgulama

İnternet üzerinden sadece birkaç dakika içerisinde SGK borç sorgulama işleminizi gerçekleştirebilme olanağına, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sizlerin hizmetine internet üzerinden aktif olarak sunulmuş olan uygulama ve sistemler ile sahip olabilirsiniz.

İnternetten SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır

İnternet üzerinde yer almakta olan bu Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamaları ve sistemleri üzerinden kurum ve sigortanız ile ilgili olan pek çok işleminizi sadece dakikalar içerisinde gerçekleştirebilme olanağınız bulunmaktadır. Bu sayede de kurum binasına giderek oldukça uzun vakitler harcamak ve gereksiz yorgunluk ve sıra bekleme çilesine katlanmak zorunda kalmazsınız.

İnternet üzerinden SGK borç sorgulama işleminizi gerçekleştirebilmeniz için tek yapmanız gereken yazının sonunda size vermiş olduğumuz bağlantıya tıklamanız ve sizden istenmekte olan bilgileri girmenizdir. Açılan sayfa içerisinde sizden T.C. kimlik numaranız veya SSK sicil numaranız veya Vergi kimlik numaranız istenmektedir.

Bu bilgilerden herhangi birini girdikten sonra SGK borçlanma seçeneğini sorgu tipi kısmında seçmeli ve güvenlik kodunu girerek sorgula sekmesine tıklamanız yeterli olacaktır. Bu noktada SGK borç sorgulama işleminizin neticesinde borcunuz çıkar ise online olarak ödeme olanağınız da bulunmaktadır.

SGK Borç Sorgulama İçin Lütfen Tıklayınız.

9 Ekim 2013 Çarşamba

SGK Randevu Alma

İnternet her geçen gün çok daha etkin bir rol üstlenmekte ve insanların günlük yaşamları içerisinde gerçekleştirmekte oldukları her alanda çok daha aktif olarak yer almaya başlamaktadır. Bu noktada artık internet üzerinden kolay bir şekilde randevu alma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. SGK randevu alma işleminiz için alt kısımda vermiş olduğumuz bağlantıya tıklayarak kolay ve hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

SGK Randevu Nasıl Alınır

Açılan sayfa içerisinde SGK randevu alma işleminizi gerçekleştirebilmeniz için ilk olarak açılan sayfa içerisinde kayıt olmanız gerekmektedir. SGK randevu alma işlemi için kayıt esnasında sizden kimlik numaranız, anne ve baba adı, cep ve sabit telefonu numarası, e-posta adresi ve doğum tarihi ile doğum yerinizi doğru bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Bu bilgileri girdikten sonra kaydet sekmesine basmanız gerekmektedir.

Daha sonra SGK randevu alma işleminizi gerçekleştirebilmeniz için sisteme belirlediğiniz şifre ve kimlik numaranız ile giriş yapmanız gerekmektedir.  İşlemi gerçekleştirdikten sonra randevu alma işlemi için dilediğiniz vakte ve dilediğiniz tarihe ve dilediğiniz bölüme kolay bir şekilde randevu alabilirsiniz.

7 Ekim 2013 Pazartesi

SGK Prim Sorgulama

İnternet üzerinde yer almakta olan Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamaları ile artık sigortanız ile ilgili işlemlerinizi evinizden sadece birkaç dakika içerisinde gerçekleştirebilme olanağınız bulunmaktadır. Bu noktada tek yapmanız gereken internet üzerinde yer almakta olan ve işleminizi gerçekleştirmek istediğini ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamasına erişim sağlamaktır.

SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır

İnternet üzerinden kolay bir şekilde SGK prim sorgulama işlemini gerçekleştirebilmeniz için yazının sonunda size E-SGM uygulaması için bağlantı verdik. Bu bağlantıya tıkladığınızda açılan sayfa içerisinden şifresiz olarak sorgulama işlemi yapılabilmesinden dolayı kimlik numaranız, doğum tarihiniz, cilt no ve nüfusa kayıtlı olduğunuz il gibi şahsi bilgileri istenmektedir.

Bu bilgileri doğru bir şekilde girdikten hemen sonra sayfanın alt kısmında yer almakta olan güvenlik kodu resminde gördüğünüz kodu doğru bir şekilde boş alana yazmanı gerekmektedir.

Bu işlemin ardından açılan sayfa içerisinde SGK prim sorgulama işlemini gerçekleştirebilmeniz için sayfanın sağ kısmında yer almakta olan sütun içerisindeki seçeneklerden hizmet bilgisi sekmesine tıklanması gerekmektedir. Daha sonra altında açılan seçenekler arasından 4A hizmet bilgisi seçeneğini seçmeniz gereklidir. Bu sayede SGK prim sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

  SGK Prim Sorgulama İçin Lütfen Tıklayınız.

5 Ekim 2013 Cumartesi

İsteğe Bağlı Sigorta

Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında vatandaşların çeşitli sosyal haklardan ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerine olanak sağlayacak farklı özelliklerde ve yapılarda, farklı sigorta çeşitleri bulunmaktadır. Bu sigorta çeşitleri arasında yer almakta olan isteğe bağlı sigorta, vatandaşların isteklerine göre ve bağlı olarak prim ödemek koşulu ile uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına bağlı olmalarına olanak sağlamakta olan bir sigorta çeşididir.

İsteğe Bağlı Sigorta Şartları Nelerdir

Ancak vatandaşların isteğe bağlı sigorta hakkından yararlanabilmesi için belirli koşullar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiştir. Buna göre vatandaşların, zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içerisinde 30 günden az çalışmak veya son bir yıl içinde 360 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak gibi bir iş programının olması gerekmektedir.

Vatandaşlar ayrıca kendi sigortalılığından dolayı aylık bağlanmamış olması ve 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Tüm bu koşulların haricinde vatandaşların mutlak suret ile isteğe bağlı sigorta talep dilekçesi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunması gerekmektedir.

3 Ekim 2013 Perşembe

SGK İhbar Tazminatı

SGK ihbar tazminatı ülkemizde tıpkı kıdem tazminatı gibi sigortalı olara çalışmakta olan vatandaşlara tanınmış bir hak türüdür. Bu noktada sigortalı olarak çalışmakta iseniz çalışmakta olduğunuz iş yerin de işvereniniz ile herhangi bir sözleşme feshi esnasında dikkat edilmesi gereken ve uyulması ve uygulanması mühim olan bazı şartlar bulunmaktadır.

SGK İhbar Tazminatı Şartları Nelerdir

Bu noktada hem siz hem de işvereniniz bu şartları yerine getirmek ile yükümlüdür. Bu neden ile eğer işvereniniz sizi işten çıkaracağı zaman sizin o işyeri içerisinde çalışma zamanına göre bildirimde yani ihbarda bulunması gerekmektedir.

İşte tam bu noktada işvereniniz eğer size gerekli olan süreci tanımadan sözleşmenizin feshini gerçekleştirdiği takdirde size SGK ihbar tazminatı ödemek mecburiyetinde kalmaktadır. Bu noktada işvereninizin size sözleşmenizin feshinden önce eğer alt ay çalışmış iseniz iki hafta, altı ay ila bir buçuk yıl için dört hafta yani yirmi altı gün, bir buçuk yıl ila üç yıl için kırk iki gün ve üç yıl ve daha fazlası için elli altı gün öncede size ihbarda bulunması gerekmektedir.

1 Ekim 2013 Salı

Asgari Geçim İndirimi

Ülkemizde asgari geçim indirimi sigortalı olarak çalışmakta olan vatandaşların ya da aile bireylerinin asgari geçim düzeyini sağlayacak kısmının toplam gelirden eksiltilerek vergi dışarısında bırakılması olarak tanımlanmaktadır.

Bu noktada ülkemizde asgari geçim indirimi, sizlerin vergi ödeme gücünün ancak, sizlerin fizyolojik varlığınızı sürdürebilmeniz için gerekli olan vasıtalar sağlanmasının ardından söz konusu olma ihtimali olan noktadan hareket ederek vergilendirmede sosyal adaleti sağlama amacı ile hizmet vermektedir.

Asgari Geçim İndirimi Nasıl Hesaplanır

Ülkemizde asgari geçim indirimi sisteminden yararlanabilmeniz için ücretleri gerçek usulde vergilendirilmekte olan gerçek kişilerden olmanız gerekmektedir.

Asgari geçim indirimi hesaplaması ise on altı yaşından büyük işçiler için uygulanmakta olan asgari ücretin yıllık brüt tutarına göre sizin için yüzde ellisi, çalışmayan ya da herhangi bir geliri olmayan eş ya da çocuklarınız için yüzde onu belirlenir. Ayrıca, çocuklara ayrı ayrı olacak şekilde iki çocuk için yüzde yedi buçuğu ve diğer çocuklar için yüzde beşinin bir bölü on ikisi için aylık olarak hesaplanan gelir vergisinden muaf olmasını sağlayacaktır.